úterý 24. listopadu 2015

Tonga: Eua a Tongatapu

Po týdnu s velrybama na ostrově Uoleva jsme směřovali zpět na hlavní ostrov Tongatapu. Původně jsme se sem chtěli přepravit trajektem, ale ten byl zrovna v opravě na Fiji, tak nám nezbylo, než opět letět. Letenky jsme sice neměli koupené předem, ale Finau z našeho ubytování nám zavolala do aerolinek Real Tonga a nebyl problém je zaplatit kartou přes telefon. V hlavním městě Nuku'alofa jsme se ubytovali v Backpacker´s Townhouse hostelu kousek od centra (dvoulůžák za 60 TOP). Paní majitelka je přes rozpačitý první dojem moc ochotná, takže nebyl problém uschovat si tu na dva dny velké batohy a vyrazit na lehko na nedaleký ostrov 'Eua.
Ostrov 'Eua

'Eua

Tento ostrov vznikl před asi 40 miliony let a je tak výrazně starší než zbytek ostrovů Království Tonga, které jsou tu 10 milionů let. Vypadá proto úplně jinak, než zbytek země – rostou tu husté lesy a pobřeží tvoří dramatické útesy. Trajekt sem pluje zhruba 2,5 hodiny (23 TOP) a využívají ho hlavně místní, tak je to zároveň i fajn příležitost užít si Tongánce.
Nástup na trajekt Tongatapu - 'Eua
Na trajektu
Cestou na ostrov 'Eua
Od přístavu jsme směřovali do ubytování Taina´s Place (60 TOP za chatku pro dva), které jsme si zamluvili už v informačním centru v Nuku'alofě. Procházeli jsme táhlou vesnicí Pangai, která byla tak dlouhá, že jsme nakonec neodmítli nabídku svezení od manažera letiště, který jel naším směrem. Na ubytování jsme si ještě dokoupili večeři (15 TOP) a snídani (7 TOP), protože ve vesnici jsme našli jen malý čínský obchůdek, který měl hodně omezený sortiment trvanlivých potravin.

Vesnice Pangai
Vesnice Pangai
Naše chatička v Taina´s Place
Výborná snídaně v Taina´s Place
Další den jsme vyrazili na výlet, který jsme si naplánovali podle ručně nakreslené mapky ostrova s popisem možných tras, která byla k dispozici v Taina´s Place. Vybrali jsme si zhruba čtyřhodinový trek skrz místní prales se zastávkami u některých přírodních zajímavostí. Bez problémů jsme našli prastarý strom Ovava (Banyan Tree) a jeskyni Smoking Cave, ale vyhlídku Lana jsme přešli a Lokupo Lookout těsně minuli. Vrátili jsme se k nim díky skupině místních a dvou Australanů, kteří nás svezli zpět na korbě auta. A především nám ukázali jeskyni Rat Cave, kterou se vyplatí prolézt a trochu se u toho umazat, protože výhled pak opravdu stojí za to. Nabídne se vám krásný pohled na členité pobřeží ostrova 'Eua z výšky. Pak už jsme museli jít na letiště, odkud jsme se vrátili na hlavní ostrov nejkratším komerčním letem na světě, který trvá pouhých 8 minut (50 TOP). Na ostrově se nedá moc dobře koupat a není tak asi nutné vyhradit si na jeho návštěvu celý týden, ale příště bychom určitě zůstali minimálně o den déle. 'Eua se nám moc líbila, byla úplně jiná než zbytek Tongy.

Neskutečně velký Banyán
Ovava, anglicky Banyan Tree
Smoking Cave
Zeleň na ostrově 'Eua
Vezeme se na korbě
Rat Cave
Výhled z Rat Cave
Pobřeží ostrova 'Eua
Lookupo Lookout
Nejkratší komerční let na světě

Tongatapu

Na hlavním ostrově jsme strávili poslední dva dny na Tonze. Setkali jsme se s Lukášovým kolegou z hotelu v Queenstownu a společně jsme vyrazili autem, co měl John vypůjčené, na pláž. Vybrali jsme si pláž Ha'atafu, která je oblíbená i mezi surfaři. Kvůli korálům blízko u břehu to tu není úplně ideální na plavání, ale o to lepší je šnorchlování.

Konečně došlo na pití kokosu
Pláž Ha'atafu
Další den se počasí úplně obrátilo a celý den pršelo, tak jsme většinu času klábosili na terase hostelu a do města vyrazili až večer. Už to vypadalo, že ani neseženeme památeční magnet a pohled, ale zachránila nás čínská prodejna na hlavní třídě. Dali jsme si tu ještě obří zmrzlinu (3,5 TOP) a na večeři pizzu (10 TOP) a vyrazili taxíkem na letiště za standardní cenu 40 TOP.
Katedrála v hlavním městě Tongy

1 komentář:

  1. Nádherné fotky a doufám, že se tam taky někdy podívám. Letos jsem si koupila nový batoh, spacák a karimatku na dovolenou s partou kamarádů. Tento nový batoh mi poskytnul dostatek prostoru pro všechny moje věci, ale nejdůležitější pro mě je, jak je pohodlný na nošení i při delších túrách. Spacák mi zajišťoval teplo v noci a já se pokaždé skvěle vyspala.

    OdpovědětVymazat