středa 23. března 2016

Zima ve Whistleru

Jak už jsme naznačili v minulém příspěvku, po dvou měsících ve Vancouveru jsme se rozhodli, že si chceme užít zimu na sjezdovce a odstěhovali jsme se do Whistleru. Od února tak bydlíme v tomto lyžařském středisku a volné dny trávíme na kopci.
Přesunu z Vancouveru do hor nelitujeme
Strávit naši kanadskou zimu na horách nás lákalo už dřív, ale vzhledem k tomu, že jsme přiletěli až koncem listopadu, tak už jsme s tím nepočítali. Střediska nabírají nové lidi v říjnu a od listopadu už se pomalu začíná pracovat, tak jsme předpokládali, že máme smůlu. Whistler Blackcomb ale otevřel na prosinec a leden prodejnu přímo ve Vancouveru, kde pracoval Lukáš. Asi udělal dobrý dojem, protože mu šéf nabídl pokračování v podobném obchodě ve Whistleru a navíc domluvil práci v jiné prodejně i pro mě. Vzhledem k tomu, že k zaměstnaneckým benefitům patří sezónní skipas a levné ubytování, tak jsme se dlouho nerozmýšleli a vyrazili za sněhem. Předem nám bylo jasné, že nás tu čeká o dost méně komfortní bydlení a hůře placená práce, ale hory nám za to stojí!
Bílá zima
Já pracuju v obchodě u horní stanice lanovky, takže do práce jezdím stylově gondolou a z práce občas na lyžích. Většinou máme docela frmol, nestačím se divit, kolik lidí se rozhodne nakupovat na vrcholu hory. Lukáš pracuje dole ve vesnici, ale o cestu do práce lanovkou nepřichází, protože kabinkou jezdíme i k naší ubytovně, která je na kopci. 

Jedna z mých cest do práce
Před horskou chatou, kde pracuju
Možnost využít ubytování pro zaměstnance je velká výhoda, protože bydlení je ve Whistleru, obzvlášť v zimě, hodně drahé a navíc se těžko shání. Ve Vancouveru bylo možné sehnat pokoj pro pár za 600 CAD měsíčně, ale ve Whistleru ceny začínají minimálně na dvojnásobku a třeba naši známí v páru platí za pokoj 1500 CAD. Naproti tomu v zaměstnanecké ubytovně platíme 360 CAD na osobu měsíčně. Navíc s tím, že bydlíme hned u sjezdovky a lyžáky si nazouváme na pokoji. Bydlí se v buňkách kde jsou dvě ložnice pro dva (patrová postel) a společná koupelna, obývák a kuchyňský kout. 
Tolik k výhodám našeho bydlení pro zaměstnance, ale musíme taky hned dodat, že je to zároveň jedna z věcí, která nás tady nejvíce štve. Hlavní problém je v tom, že když jsme přijeli, tak nebyly volné dvě postele v jednom pokoji, takže nás ubytovali každého jinde. Hned jsme se zapsali na čekací listinu pro páry, které touží po společném pokoji, ale už je to víc jak měsíc a stále čekáme. Po letech společného bydlení si tak smskujeme, abychom se domluvili na večeři nebo návštěvě a dáváme si rande po práci. To zní možná až skoro romanticky, ale věřte, že je to spíš otrava. Nemluvě o tom, že tak každý sdílíme malý pokoj s člověkem, kterého jsme dřív nikdy neviděli. Já mám štěstí na milou, upovídanou, ale hlavně velice ohleduplnou Němku, která se ráno raději obléká v obýváku, aby mě nevzbudila. Lukášův spolubydlící sice občas prokazuje známky snahy, ale rozhodně si takové starosti o spánek spolunocležníka nedělá. Kromě člověka, se kterým sdílíte pidipokoj, je pak taky nutno nějak kohabitovat s obyvateli druhé ložnice, což může být docela výzva. Třecí plochy si asi umíte představit - hluk pozdě v noci, úklid, vynášení odpadků...klasika.
Když už ne na stejném pokoji, tak aspoň v jedné budově - naše je ta vpravo
Nicméně do Whistleru jsme se stěhovali hlavně kvůli horám a ježdění a to opravdu stojí za to! Díky zmiňovanému skipasu a bydlení u sjezdovky si lyžování o volných dnech užíváme plnými doušky (Lukáš má navíc některé dny odpolední směny a může trávit na svahu až čtyři dny týdně). Whistler Blackcomb nabízí neskutečně široký výběr možností, kde si zajezdit - sjezdovka, prašan, boule, lesík, park... Jedná se o dvě hory (Whistler a Blackcomb), které spojuje obří lanovka Peak2Peak a celkem je na nich skoro 70 různých vleků. Momentálně jsme tu měsíc a půl a stále objevujeme nová místa, rozhodně se nenudíme. A když nám na dny volna vyjde pěkné počasí, tak nevíme, kam jet dřív!

Přes zmíněné nepříjemnosti s bydlením a nízkou mzdu tak rozhodně nelitujeme, že jsme opustili upršený zimní Vancouver a vydali se do Whistleru. Pro někoho, kdo má rád hory a lyžování je to asi jasná volba, mrkněte na fotky a posuďte sami;)
Lanovka Peak2Peak spojující hory Whistler a Blackcomb
Lyžování je tu super, když vyjde počasí, tak dokonalost sama!
Tady nám napadl čerstvý prašan
Sjezdovek je tu tolik, že není vzácností, aby ji měl člověk sám pro sebe
A když se omrzí sjezdovky, jede se do lesa
Poslední větší sněhová nadílka
Oblíbená sjezdovka na Blackcomb
Tohle místo se jmenuje 7th Heaven
Ledovec Blackcomb
Cestou z ledovce
Jako v pohádce!
A není to jen o lyžování - takové mám výhledy, když jsi jdu v údolí zaběhat

12 komentářů:

  1. Le_Meridian Financování Service šel nad rámec svých požadavků, aby mi pomohl s mou konsolidaci dluhu. Byli přátelští, profesionální a absolutní drahokamy pracovat s. Doporučuji každému, kdo hledá úvěr na kontakt. Email..info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat
  2. Jawaher byl přátelský, profesionální a absolutní spolupracovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Překrásná příroda. Ty fotky se opravdu moc povedly. Hory a sníh, to je něco pro mě. V zimě moc ráda vyrážím na snowboard, no a v létě ideálně do nějakého kempu jezera. Věci pro kempování už dlouho pořizujeme z https://www.naturehikecz.cz/, kde mají opravdu všechno a velmi kvalitní. Za mě určitě doporučuji, pokud někdo něco takového shání.

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek a moc hezké fotky. Ta příroda je překrásná a člověk by se tam hned vydal. V létě budeme vyrážet na takovou turistickou dovolenou po Švýcarsku, kde je příroda také nádherná. Zbývá nám ještě sehnat nějaké pořádné outdoorové vybavení a batohy, něco málo už jsme vybrali zde https://armik.cz/, tak uvidíme, jestli tam nakonec nakoupíme všechno.

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám zimu nejradši na fotkách, nebo z okna, když sedím doma pěkně v teple u našich krbových kamen :-D . Jinak ji moc nemusím. Mám radši jaro a léto :-) . I zima je ale potřeba, to nepopírám, jen by pro mě nemusela trvat tak hrozně moc dlouho...

    OdpovědětVymazat
  6. Paráda, moc krásné fotky a překrásná příroda. Já přírodu úplně zbožňuji. Budeme teď s manželem a dětmi o prázdninách vyrážet na cesty. Konkrétně se chystáme do Rakouska :-). Už se moc těšíme. Jen musíme ještě koupit nový držák na mobil, kvůli navigaci. Ale to nebude problém, mám slevový kupón do Alzy, tak nějaký vybere tam :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Každý rok jezdíme s manželem a dětmi na zimní dovolenou, protože jsme celá rodina vášnivými lyžaři. Jezdíme do Itálie, Rakouska a naposledy jsme byli na Slovensku v Tatrách, kde se nám opravdu velice líbilo, ale také máme z každé dovolené nějaký trapas, takže ani tady nebyla výjimka, protože nám syn oznámil na místě, že mu chybí helma na lyže.

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné fotografie, my s manželem milujeme toulky přírodou, ale také jsme vášnivý rybáři. V loni jsme zabalili rybářské pruty a vyrazili na dovolenou do Norska. Slíbili jsme si, že se sem budeme vracet pravidelně, jelikož rybařit v Norsku je super zážitek, a večery u rozpáleného krbu jsou velice romantické.

    OdpovědětVymazat
  9. Podle fotografií je tam nádherně a budeme se tam muset s manželem co nejdříve podívat. Jsme zvyklí hodně cestovat, jelikož manžel pracuje jako památkář, a tak dost často cestujeme na hory, ale i do vesnic či měst. Manžel se věnuje zaměřování historických staveb po celé Evropě a jednou jsme byli pracovně i v USA.

    OdpovědětVymazat
  10. Mým snem je se podívat do Whistleru, a když vidím tyto fotografie hned bych se tam vydala. Mám velice ráda hory, a proto si každý rok pořídím nové trekové boty na túry, aby mě nebolely nohy. Letos se těším na dovolenou na Slovensko, kde si chci projít celé Vysoké i Nízké Tatry.

    OdpovědětVymazat
  11. Jak já se těším na další zimu, to se slovy nedá ani vyjádřit :-) Koupili jsme si totiž s manželem pozemek v USA Texasu přes antikart.cz a už teď startují přípravy pro výstavbu nového domu. Pevně věřím, že bychom se tam mohli na konci roku 2023 vydat do již zařízeného domku a strávit tam několik krásných měsíců :-)

    OdpovědětVymazat