úterý 21. června 2016

Jaro ve Whistleru

Příchod jara do Whistleru pro nás znamenal řadu změn - přestěhovali jsme se, koupili auto, přivítali dvě návštěvy a začali podnikat více výletů. A hlavně taky konečně vylezli medvědi! O tom všem bude následující příspěvek.
Ze začátku jara jsme medvědy potkávali hlavně na golfovém hřišti
Koncem sezóny se uvolnila nová místa na ubytovně pro zaměstnance, tak jsme se konečně mohli sestěhovat dohromady. Dostali jsme místo v budově, které se říká Brio a leží asi pět minut chůze od vesnice. Oproti našemu předchozímu ubytování, Glacieru, je to tu novější a prostornější. Především jde ale o samostatný "byt", kde máme pro sebe ložnici, kuchyň, obývák, koupelnu a dokonce i prostorný balkón. Po spaní na palandě a sdílení pidipokoje s cizím člověkem a zbytku bytu s dalšíma dvěma, to byla hodně příjemná změna. Takový luxus se samozřejmě promítl i do výšky nájmu (platíme 620 CAD na osobu měsíčně namísto dřívějších 360), ale opravdu to stojí za to, máme tu neporovnatelně větší pohodu a komfort. Díky prostornému obýváku jsme navíc neměli problém ubytovat návštěvy, což jsme také hned využili. 

Pohled z kuchyně do obýváku
Vzhledem k plánovanému letnímu cestování jsme se zjara začali poohlížet po autě. Pošoupla nás taky blížící se návštěva Lukášova táty, během které jsme chtěli být mobilnější a nemuset spoléhat jen na autobusy. Chtěli jsme auto, ve kterém se pohodlně vyspíme, doveze nás na Aljašku a zpět a zároveň nás jeho koupě nezruinuje. Volba nakonec padla na Nissan Xterra z roku 2002, který už má sice něco najeto, ale předchozí majitelka ho pravidelně servisovala. Zaplatili jsme za něj 3200 CAD, což není úplně nejlevnější ojetina tohoto typu, ale udělaly na nás dojem doložené doklady od všech oprav a taky názor Lukášova kolegy, nadšence do aut,  který nám koupi doporučil. Tak držte palce, ať nás někde uprostřed Yukonu nezklame:). 

Nissan nás veze z výletu k Joffre Lakes
V půlce dubna za námi dorazil na dvoutýdenní návštěvu Lukášův táta, tak jsme podnikli několik výletů. Nejdříve jsme vyrazili do Seattlu, kam je to z Vancouveru jen 230 km, takže jsme neodolali a vyrazili poprvé do USA. Na hranicích se imigračnímu úředníkovi moc nezdála syrská víza v našich pasech, ale nakonec se rozhodl nás vpustit. Ubytování jsme zamluvili předem v hostelu HI Seattle American Hotel, který měl dobrou polohu v centru. Prošli jsme si město, odpočinuli si u vody a navštívili největší místní atrakci, slavnou věž Space Needle. Hlad jsme zahnali pravým americkým burgerem obřích rozměrů. Cestou zpět ze Seattlu jsme se zastavili u působivých Snoqualmie Falls nedaleko od města. 
Centrum Seattlu
Pohled z přístavu na Olympic Mountains
Space Needle
Společné foto na Space Needle
Burger v Seattlu
Snoqualmie Falls
Lukášův táta je nadšený lyžař, takže následovalo několik dní na svahu ve Whistleru. Lyžování jsme prokládali procházkami po okolí, kdy jsme nevynechali jezero Lost Lake a na několikátý pokus se nám i podařilo ukázat Lukášovo tátovi medvěda, který se jako již tradičně pásl na golfovém hřišti. Vyrazili jsme taky na sever od Whistleru k vodopádům Nairn Falls a do městečka Pemberton. 
Lost Lake
Nairn Falls
Pemberton
V dalších dnech jsme se šli podívat na Train Wreck, vlakové vagony v lese, které místní přetvořili na bike park zdobený graffiti. Odtud už jsme jeli zpět do Vancouveru, kde jsme si užili procházek po centru města, slunění na pláži a já jsem si tu zaběhla svůj první půlmaraton. Přestože jsem tu prožili celé první dva měsíce v Kanadě, až teď jsme si Vancouver pořádně užili a ocenili jeho krásu. Prosinec a leden byly tmavé a většinou upršené, ale naše návštěva na konci dubna byla úplně o něčem jiném, na pláži jsme si i vlezli kousek do vody!
Train Wreck
Moře i hory, Vancouver má všechno.
Nábřeží patří pěším, cyklistům a běžcům.
Pohodová pláž přímo v centru města
V cíli půlmaratonu
U stanice trajektu v North Vancouveru
Jako další k nám na návštěvu dorazil Oncek, se kterým jsme se už dříve potkali ve Vancouveru, kam se nedávno přestěhoval z Calgary. Popili jsme slivovičku, zavzpomínali na společný rok na Novém Zélandu a další den vyrazili k Joffre Lakes. Je to jeden z nejoblíbenějších treků asi hodinu a půl autem od Whistleru. My jsme tu byli v první půlce května, kdy ještě ležel na části trasy sníh, tak tu nebylo tolik lidí, což bylo dost příjemné. Jezera byla krásná a to i přesto, že to třetí, nejvýše položené, bylo ještě zamrzlé. Tyrkysová vodní hladina, na březích vzrostlé stromy a v pozadí ledovec - reklama na kanadskou přírodu. Protože se Onckovi ve Whistleru vydařilo počasí, tak jsme si ještě druhý den vyjeli lanovkou na horu Blackcomb a obdivovali panoramata.
Druhé jezero
Chipmunk - tady u Joffre Lakes, ale běhá nám i kolem baráku
U třetího jezera
Druhé jezero
Společnost u oběda na Joffre Lakes
Jarní výhled z Blackcombu
Na Randezvous Lodge
V dalších týdnech jsme se vždycky o dnech volna snažili někam vyrazit. Byli jsme se podívat na starobylé cedry na Ancient Cedars Trail nebo se projít mezi sněhovými stěnami na hoře Whistler. Naposledy jsme vyrazili na celodenní výlet k Rainbow Lake, který nás perfektně naladil na blížící se čtyřměsíční cestování - v plánu je Yukon, Aljaška a kanadské Rockies!
Ancient Cedars
Casey a Yuki u obřích cedrů
Ancient Cedars Trail
Lukášův kolega z práce, Australan Casey a jeho japonská přítelky Yuki
Snow walls na hoře Whistler
Vytvořené rolbaři ze zbytků sněhu
Cestou k Rainbow Lake
Jak jsme se blížili k Rainbow Lake, přibývalo sněhu
Občas se ze sněhu vynořila stezka
Rainbow Lake

5 komentářů:

  1. Teda, tak to musel být obrovský a nezapomenutelný zážitek! Já bych jednou taky chtěla vycestovat někam takhle daleko, ale musím se přiznat, že se trošku bojím... My zatím s přítelem chodíme na několikadenní tůry jen po Česku, tak třeba se někdy rozhoupneme a někdy vyrazíme pěšky někam za hranice!

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, moc hezký článek. No a ty fotky člověku až berou dech. Cestování je moje velká vášeň a letos se s přítelem chystáme do Švýcarska. Už se nemůžu dočkat na tu překrásnou přírodu. S přítelem jsem si udělali velkou radost tím, že jsem si na Alze pořídili dron, nevyšel ani moc draho, uplatnili jsme na něj totiž slevový kupón

    OdpovědětVymazat
  3. Vloni jsme byli s manželem na dovolené ve Whistleru, jelikož rádi chodíme na túry po těžším terénu. Proto jsme si před dovolenou pořídili kvalitní trekové boty a funkční oblečení, které vždy vrstvíme, aby nám nebyla zima. Ve Whistleru je velice krásná příroda, a tak jsme si dovezli spoustu úchvatných fotografií na památku, ale mám pocit, že se tam ještě někdy vydáme.

    OdpovědětVymazat
  4. S manželem jsme chtěli na dovolenou do Whistleru, ale bohužel nám to finančně nevyšlo. Proto jsem koupila na batohy a začali jsme chodit na túry po českých horách. Teď si nejsme jistí proč bychom měli jezdit někam do ciziny, jelikož tady máme spoustu krásných míst, které by měl každý navštívit.

    OdpovědětVymazat
  5. Jako milovnice cestování a aktivního trávení času na čerstvém vzduchu mě zaujal příspěvek o jarních zážitcích ve Whistleru. Tohle krásné místo jsem ještě nenavštívila, ale po shlédnutí fotek si ho rozhodně přidám na svůj seznam vysněných destinací. Nejraději jezdím na dovolené mým karavanem, a proto jsem si koupila na novou sezónu nové vybavení do karavanu.

    OdpovědětVymazat