neděle 27. července 2014

Jak jsme se rozhodli vyrazit na Nový Zéland

Každý rok Nový Zéland nabízí tisíc dvě stě míst pro mladé lidí z České republiky v programu Working Holiday. Ten umožňuje držitelům víz po dobu jednoho roku cestovat a legálně pracovat v této zemi.

Po takové zkušenosti jsme už dlouho toužili a letos jsme se definitivně rozhodli, že do toho půjdeme.  Lákala nás vidina toho, že si celkově rozšíříme obzory, poznáme nová místa a lidi, zlepšíme angličtinu, zkusíme si práci v zahraničí, a užijeme si dlouhodobé cestování.

Pravda je, že nejprve padla naše volba na obdobný program v Kanadě, ale k našemu překvapení jsme se do kvóty tisíce míst určených pro žadatele z ČR nevešli. Vyplnili jsme sice žádost pár hodin po otevření kvóty, ale vzhledem k tomu, že plno bylo už po pár desítkách minut, ocitli jsme se hluboko na waiting listu a naše naděje, že letos víza do Kanady dostaneme, se rozplynula. Bylo to pro nás velké překvapení, protože ještě předchozí rok víza vydržela mnohem déle a bylo možné je získat i několik týdnů po otevření kvóty.Vzhledem k tomu, že už jsme už byli pevně odhodlaní na delší dobu někam do světa vyrazit, začali jsme zvažovat další možnosti.

Logicky se nabízelo využít prakticky stejně nastaveného programu na Novém Zélandu, o kterém jsme beztak už před pár lety uvažovali. Nakonec jsme došli k tomu, že je pro nás Zéland nejenom náhradním řešenímv současnosti nejspíš i lepší variantou než Kanada, . Po letech proseděných u počítače v práci a při studiu se i případná manuální práce (aspoň prozatím:) jeví jako dobrá příležitost odreagovat se od zářícího monitoru. A hlavně - nemůžeme se dočkat novozélandské přírody. Říká se, že jsou tam jedny z nejhezčích treků na světe!

Vyrážíme nakonec tři - můj Lukáš, náš kamarád Oncek a já.

Žádné komentáře:

Okomentovat