úterý 7. dubna 2015

Jeskyně Waitomo

Po Hillary Trailu jsme si dali pauzu od chození a vydali jsme se k jeskyním Waitomo podívat se na slavné svítící červy.
Cave Tubing byl super zážitek
Koupili jsme si autobusovou jízdenku z Aucklandu do Hamiltonu, která nás stála jen 2 NZD na osobu (společnost ManaBus totiž zrovna vstupovala na místní trh, tak nabízela akční jízdné). Dál už jsme ale museli zvednout palce a začít stopovat. Zkoušeli jsme to napřed ve třech, ale moc to nešlo, tak jsme se rozdělili a sraz si dali až na hostelu. Líp se dařilo Onckovi, který dorazil asi o hodinu dřív. 

Vyfasovali jsme výbavu do jeskyně

Rezervovali jsme si noc v hostelu YHA (27 NZD na osobu ve čtyřlůžáku) kousek od vesnice Waitomo, odkud se do jeskyní vyráží. Hostel byl fajn, pro mě jeden z nejpříjemnějších za celé cestování po Zélandu. Pán na recepci měl svérázný druh humoru a navíc super pejska. 

Útulný hostel YHA Waitomo
Jeskynní systém Waitomo je krasového původu a tvoří ho několik různých jeskyní. Turisty to sem láká už někdy od roku 1900, čehož využívá hned několik různých společností, které nabízejí prohlídky. Nabídka je široká; od možnosti projít si jeskyni pěšky, přes plavbu na loďce nebo pneumatice až po celodenní jeskyňářskou výpravu, kde nechybí ani slaňování atd. Různí se pochopitelně i ceny, a jak už to tak u novozélandských turistických atrakcí bývá, tak nejsou zrovna nízké. Vyplatí se proto podívat na místní slevový server Bookme, kde se dají vstupy nebo třeba půjčení kajaku sehnat levněji. My jsme teda v den naší návštěvy štěstí na extra výhodnou akci neměli, ale i tak jsme ušetřili asi 25%. 

Vybrali jsme si nakonec nabídku společnosti Cave World Waitomo, protože jsme chtěli zažít něco víc, než jen prohlídku jeskyně z lodičky. Rozhodli jsme se proto pro "Cave Tubing" (po zmiňované slevě 110 NZD na osobu), který spočívá v tom, že nafasujete neopren, přilbu se světlem a hlavně velkou nafouklou duši, na které si jeskyň projedete.

Před vstupem do jeskyně
Provlíkli jsme nohy a frčíme ve vláčku
Rozhodně jsme volby nelitovali, pod zemí jsme byli asi dvě hodiny a byl to parádní zážitek. Průvodce nám něco krátce o jeskyních povykládal, hodil pár vtípků a už jsme nasedali do duší. Proplouvali jsme jeskynní říčkou, pozorovali svítící červy a největší sranda byla, když jsme skákali po zádech z malého vodopádu do neznáma nebo sjížděli skluzavku ;)

Skluzavka v jeskyni, kde jinde se to člověku poštěstí;)
Oncek skočil nebojácně do tmy!
V jeskyních Waitomo svítí larvy bedlobytky Arachnocampa luminosa, hmyzu žijícího jen na Novém Zélandu a v Tasmánii. Na světlo lákají svoji kořist, která se pak zamotá do přichystaných vláken odkud už hladové larvě neunikne. My jsme na ně koukali většinou v leže z pneumatik a strop jeskyně tak vypadal jako hvězdná obloha.

Lepkavá vlákna (prý podobná hedvábí) do kterých larvy chytají potravu


Žádné komentáře:

Okomentovat