úterý 5. května 2015

Forgotten World Highway a Den Republiky

Od hory Taranaki jsme se potřebovali dostat k Národnímu parku Tongariro a při pohledu na mapu se přímo nabízela 150 km dlouhá tzv. Forgotten World Highway. Tato silnice je co do vzdálenosti nejkratší cestou mezi městečky Stratford a Taumarunui, ale svůj název (ztracená či zapomenutá dálnice) nezískala pro nic za nic. Obvykle je tu velice nízký provoz a jde tedy o opravdovou stopařskou výzvu.
Den Republiky Wangamomona - ukázka práce pasteveckých psů
Nám se však poštěstilo, že jsme se tu ocitli asi v nejlepší možnou dobu, a sice na oslavy Dne Republiky. Ty se konají vždy jednou za dva roky ve vesnici Whangamomona. Místní obyvatelé poté, co se jim nelíbilo, že by měli být po úředních změnách součástí jiného okresu než doposud, vyhlásili na protest nezávislou Republiku Whangamomona. Její vznik přijíždí do této zapadlé vesničky oslavovat kolem šesti tisíc lidi z široka daleka. To učinilo z tohoto zapomenutého kousku světa na jeden víkend stopařský ráj!

Začínáme stopovat ve Stratfordu
Bez problémů jsme proto dostopovali až k hranicím republiky, kde jsme si koupili místní pas, který byl zároveň i vstupenkou na tento pro nás dost netradiční festival. Do pasu pak jeho držitelé dostávali u stolečku razítko s datumem. Nás paní přesvědčily, že si ho máme jako cizinci nechat dát do našeho běžného pasu hned vedle razítka o vstupu na NZ, tak snad se na nás pak při opouštění země nebudou na letišti úředníci mračit:) 
Při vstupu do republiky jsme obdrželi místní pas...
...a prošli pasovou kontrolou
Těžko říct, jestli takto vypadá tradiční novozélandská vesnická zábava, ale já si ji tak od té doby představuju. Na programu nechyběly závody ovcí, stahování posumů, vystoupení dudáků, závody ve stříhání ovcí nebo ukázka práce pasteveckých psů. Na všech přítomných bylo vidět, jak si den užívají - smáli se, klábosili se známými, pojídali párky nebo zmrzlinu, obcházeli stánky a bedlivě sledovali program.
Soutěž o nejrychlejší ovečku
Závody ve stříhání ovcí

Stahování posumů
Program oslav
Po pár hodinách na oslavách ve vesničce Whangamomona jsme se potřebovali posunout dál a ani tentokrát to díky zvýšenému provozu nebyl problém. Večer jsme se tak s Onckem podle plánu setkali v kempu na okraji Taumarunui.
Část trasy vede po nezpevněné cestě
Forgotten World Highway se klikatí mezi kopci a horskými sedly, podél Tangarakau Gorge a vede i jednosměrným tunýlkem Moki, jinak nazývaným hobití díra. Směrem na západ se na trase otevírají výhledy na Mt Taranaki a na východ zase na Mt Ruapehu, Mt Ngauruhoe nebo Mt Tongariro. Takže i bez oslav nezávislosti je rozhodně na co koukat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat