sobota 20. září 2014

Kolik stojí potraviny v Aucklandu

Před odjezdem na Zéland jsem na mnoha místech četla, že je tu dost draho. V internetových fórech jsem pak dokonce narazila na dotaz slečny, kterou zajímalo, jestli nebude kontrole na letišti vadit, když bude mít v zavazadlech těstoviny a konzervy. V tomto příspěvku bych ráda budoucí návštěvníky trochu uklidnila a ušetřila jim místo v batohu na užitečnější věci, než těstoviny a rajské protlaky:)

Netvrdím, že je tu lacino a je pravda, že peníze se tu ze začátku rozkutálí docela rychle, takže je rozhodně potřeba mít s sebou finanční rezervu. Výdaje za některé věci se ale dají srazit na úroveň přijatelnou  i pro člověka, který tu ještě nemá práci, a žije z českých úspor. Stačí trochu přemýšlet na tím, co a kde kupujeme.

Zrovna potraviny se dají v Aucklandu v některých případech pořídit za ceny srovnatelné s Českou republikou nebo dokonce nižší, což je vzhledem k místní platům hodně příjemné. Samozřejmě se ale člověk musí smířit s tím, že chce-li ušetřit, tak nemůže jíst úplně všechno, na co byl třeba doma zvyklý. Některé věci, jako třeba sýry, tu opravdu jsou výrazně dražší.

Bydlíme v centru Aucklandu a potraviny chodíme nakupovat do obchodů, kam dojdeme pohodlně pěšky. Z těch, kde se dá nakoupit jídlo za dobré ceny, tak připadá v úvahu Countdown na Victoria Street a asijský Lim Chhour Supermarket na Karangahape Road. V každém z nich se vyplatí nakupovat něco jiného.

Lim Chhour Supermarket

Countdown

Sem chodíme nakupovat většinu potravin kromě zeleniny a ovoce. Orientačně se tu dá nakoupit v přepočtu na české koruny za tyto ceny:

těstoviny - od 10 Kč
fazole v plechovce - od 12 Kč
rajčatová omáčka na těstoviny - od 28 Kč
vejce 12 ks - od 60 Kč
toustový chléb - od 18 Kč
2 bagety (blíží se našemu pečivu) - od 40 Kč
arašídové máslo - od 45 Kč
malý jogurt (v balení po 6 ks) - od 10 Kč za kus
mléko 2l - od 54 Kč
sýr tavený 12 plátků - od 70 Kč 
tvrdé sýry - malý kousek od 100 Kč
ochucené müsli - od 100 Kč
konzerva tuňáka 80g - od 27 Kč
balená voda 1,5 l  - od 27 Kč
balení 6 ks malých karbenátků - od 90 Kč
hovězí rump steak 400g - od 140 Kč
velké balení brambůrek - od 18 Kč
pivo v plechovce 1 ks - od 45 Kč 
pivo v balení 12 ks - od 30 Kč za lahev 
plechovka Fanty - od 27 Kč 

Lim Chhour Supermarket

Tento supermarket se zaměřuje především na asijské potraviny a my využíváme hlavně jeho bohaté nabídky ovoce a zeleniny. Ta se tu dá koupit v porovnání s ostatními obchody výrazně levněji. Kromě toho v Lim Chhour kupujeme zelený a bílý čínský čaj nebo rýži. Je to taky ráj pro ty, kdo rádi vaří asijskou kuchyni - je tu nespočet všech možných ingrediencí do indických, čínských, korejských, japonských nebo třeba indonéských jídel. 

paprika 1 ks - od 36 Kč
jablka 1 kg - od 18 Kč
banány 1 kg - od 54 Kč
pomeranče 1 kg - od 27 Kč
okurka 1 ks - od 45 Kč
mrkev 1 kg - od 27 Kč
listový salát  - od 18 Kč
čaj zelený 25 sáčků - od 45 Kč
rýže 1 kg - od 63 Kč
nudlová instantní polévka - od 10 Kč



V obou prodejnách (a nejenom tam) se vyplatí sledovat nejrůznější slevové akce. Ty jsou tu velmi časté a dokážou ušetřit dost peněz. V Countdownu se navíc dá zařídit zákaznická karta, na kterou se vážou další slevy. Po městě je plno malých obchůdků s potravinami, kde jsou ale ceny násobně vyšší. 


Žádné komentáře:

Okomentovat