sobota 25. července 2015

Obrázky z Queenstownu

Jsme v Queenstownu usazení už čtyři měsíce, tak je na čase poreferovat, jak to tu vypadá. Městečko má přes dvanáct tisíc obyvatel a výjimečnou kulisu mu dodává pohoří Remarkables a jezero Wakatipu. Člověk si vyšlápne na náhodný kopec za barákem nebo jede na kole do práce a hned má na co koukat.

Queenstown a pohoří Remarkables

Ben Lomond Track

Výšlap na Ben Lomond je ideální jednodenní výlet z Queenstownu. Z vrcholu jsou parádní výhledy do okolních hor a tak se určitě vyplatí vyrazit za pěkného počasí. Poprvé jsem se sem šla na kratší procházku v květnu a na začátku června jsem pak o dni volna konečně vyšlápla až na vrchol. Lukáš ten den pracoval, tak jsme se pak spolu vydali na část trasy v druhé půlce července, kdy už to na sněhu dost klouzalo, ale na sluníčku bylo pěkně teplo. 

Ben Lomond 10. května 2015, bylo na mikinu
Ben Lomond 1. června 2015, bylo na zimní bundu
Ben Lomond 21. července 2015
Horu pojmenoval jeden z prvních evropských chovatelů ovcí v regionu, Duncan McAusland, po Ben Lomondu ve Skotsku. Novozélandský Ben Lomond má 1 748 m a tyčí se přímo nad Queenstownem, takže není třeba nikam cestovat autem. Na trasu se vyráží z jednoho ze tří míst: z konce Thompson Street, od One Mile Power House nebo od spodního terminálu lanovky Skyline. Pokud si člověk chce ušetřit nějaký čas a výškové metry, tak se může nechat vyvézt lanovkou asi o 450 metrů výš a pokračovat od horního terminálu dál. Odsud je to na vrchol a zpět zhruba 5-6 hodin.

Cesta lanovkou
Teplé květnové dopoledne na Ben Lomond Tracku
Sedlo pod Ben Lomondem v červnu
Vrchol Ben Lomond - protože jsme na Zélandu tak ani tady nemůžou chybět všudypřítomní ptáčci žebrající svačiny
Výhledy z Ben Lomond stojí za to!
Jezero Wakatipu a pohoří Remarkables
Pohled z vrcholu Ben Lomond
Ben Lomond Track v červenci
Ve sněhu se jde blbě, ale dá se koulovat;)
Už po asi hodince chůze se nabízí krásné výhledy do okolí Queenstownu
Napravo ode mě jsou Remarkables
Za Lukášem jezero Wakatipu

Kopec za barákem

Nejen výšlap na Ben Lomond ale nabízí krásné výhledy. Stačí si vybrat nějaký z nižších kopců v okolí a vydat se nahoru. Na začátku července se udělalo pěkně, tak jsme se šli jen tak projít za barák a byla z toho pěkná procházka.

Kousek od baráku
Chvilku jsme šlapali a už byla Gorge Road hluboko pod námi
Místní divoké kozy
Jsou tu přemnožené a není těžké je potkat
Všimněte si kraťasů - po mrazivých dnech se nám na chvíli udělalo krásně teplo

Queenstown Gardens

Když se chcete v Queenstownu projít a trváte na tom, že to nesmí být do kopce a ideálně aby tam ještě byla spousta laviček, tak vyrazte do místního parku. Jmenuje se Queenstown Gardens a je tu už od roku 1867. Můžete si prohlédnout různé druhy stromů, záhony, fontánu nebo se projít po břehu jezera. A kdybyste chtěli trochu více akce, tak si zahrajte frisbee golf.

Podzim v Queenstown Gardens
Queenstown Gardens
Queenstown Gardens
Procházka po břehu jezera v Queenstown Gardens
Za mnou je poloostrov, kde se park rozléhá

Queenstown Ice Arena

Když se zmiňuju o Queenstown Gardens, tak nemůžu zapomenout na zimák, který se nachází přímo v parku. Můžete si sem jít zabruslit (19 NZD i s půjčením bruslí) nebo přijít fandit místnímu hokejovému týmu Stampede. My jsme zatím využili jen tu první možnost a byla to celkem sranda, kde jinde si zabruslíte s lachtanama, že. 

Lachtaní střela - ještě, že jsme tam byli sami:)
Lachtánek také skvěle slouží jako vozítko pro unavené bruslaře!

Frankton Trail

Kolem Queenstownu je bezpočet tras vhodných pro horská kola. Já pravidelně absolvuji Frankton Trail, který spojuje Queenstown a Frankton, kde párkrát do týdne pracuju v obchodě na letišti. Naštěstí pro mě je to jedna z mála tras, která je téměř pořád po rovině;) Jezdím si tak po břehu jezera a koukám na okolní hory. Co vám budu povídat, když zrovna prší nebo jedu ještě brzo za tmy, tak to taková idylka není, ale celkově jsem si ježdění do práce na kole oblíbila. Když pominu dny, kdy přišla ledová kalamita nebo brutální liják, tak je to příjemná projížďka i teď uprostřed zimy.

Frankton Trail za svítání
Frankton Trail 
Když se po ránu zvedá pára z jezera, tak zastavuju a kochám se, i když jedu pozdě;)
Pohled na Remarkables z odpoledního Frankton Trailu

Skyline Gondola

Pokud se vám nechce ani chodit, ani bruslit, ani šlapat na kole a přesto byste rádi něco viděli, tak je vždycky možnost sednout na lanovku Skyline Gondola. Nahoře se pak můžete kochat výhledy, jezdit na luge a zajít si do restaurace na jídlo. Musíte ale počítat s tím, že je to jedna z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Queenstownu, tak tomu odpovídají i ceny. Já tu příležitostně pracuju jako servírka a jedním ze zaměstnaneckých benefitů je večeře pro dva, tak jsme si tu pochutnali bez zatížení peněženky. Restaurace funguje formou bufetu ve stylu "all you can eat", tak jsme se tu konečně odhodlali ochutnat místní mořské plody, kterým normálně ani jeden moc neholdujeme. Lehce jsme si oblíbili krevety, ale co lidem chutná na těch mušlích, to fakt nechápu:)

Vyhlídka u horního terminálu Gondoly
Tam dole bydlíme - hřiště vpravo máme před barákem
Restaurace Skyline je přímo nad Queenstownem
Ochutnáváme mořské plody
Vyhrály to krevety!
                         








1 komentář:

  1. Co si budeme povídat. Queenstown je fakt krásný kus světa a pokud má někdo rád cestování a turistiku jako já, tak ať si koupí turistické boty a prostě vyrazí. Jasně, stojí to poměrně dost peněz. Na druhou stranu je to ale zážitek, který jinde na světě nezažije. A to stojí pak za všechny peníze.

    OdpovědětVymazat