středa 3. června 2015

Maorská Rotorua

Naší další zastávkou při putování po Severním ostrově se stalo město Rotorua, známé hlavně jako centrum maorské kultury a místo s četným výskytem geotermálních jevů. To jsme si nemohli nechat ujít. Strávili jsme tu skvělé tři dny hlavně díky našemu skvělému průvodci a hostiteli Frankovi - ještě jednou díky!

Maorská kultura v Te Puia
Frank má maminku Maorku a jeho tatínek pocházel z Brna, takže je, jak sám říká, Maoravák. Stojí v čele folklórního souboru Whakaari Rotorua, se kterým pravidelně vystupují i v České republice. Během jedné z těchto návštěv se v hospodě seznámil s Onckem, takže stačilo pár zpráv na Facebooku a už jsme měli domluvenou návštěvu.

S Frankem v Te Puia
Nejdříve jsme vyrazili lanovkou na Mt Ngongotaha, odkud je obvykle krásný výhled na město, ale nepřivezli jsme pro něj zrovna ideální počasí. To nás ale neodradilo od jízdy na Luge, které bych popsala jako kárky pro jednoho, ve kterých se jezdí z kopce po speciální dráze. Byla to sranda přestože jsem teda asi nebyla nejrychlejší když mě předjelo i desetileté děcko;)

Na startu dráhy Luge
Při procházce městem jsme pochopili, kde se bere všudypřítomný sirný zápach. V parcích jsou jezírka ve kterých to bublá, kouří se z nich, a odér je občas tak intenzivní, až mi z toho dobře nebylo. Zkrátka geotermální aktivita je tu zřejmá na každém kroku.

Park ve městě
Všude pára a sirný zápach
Při procházce městem málokdo vynechá park Government Gardens, kde se nachází i místní muzeum. Během cestování po Novém Zélandu člověk pochopitelně nepotká moc historických budov, tak je tahle stavba v tudorovském stylu docela zpestřením.

Muzeum Rotorua
Park Government Gardens
Další den jsme si vyhradili na návštěvu maorské vesnice Te Puia. Na jednom místě tu můžete zhlédnout maorské kulturní vystoupení, podívat se jak kdysi vypadala maorská osada, pozorovat v akci místní řezbáře nebo ptáka Kiwiho. Maorské představení byl skvělý zážitek, Oncek byl dokonce mezi diváky, kteří se přímo na pódiu s účinkujícími učili slavný tanec Haka;)

Maorské vystoupení
Oncek se učí Haku 
Můj oblíbený účinkující;)
Vystoupení probíhá v posvátném marae
Marae z venku
Aby bylo seznámení s maorskou kulturou a uměním kompletní, tak určitě doporučuju navštívit i místní řezbářskou dílnu, kde můžete pozorovat mistry řemesla přímo v akci. Vyřezávané ornamenty jsou pak k vidění v celém areálu - stačí se podívat na posvátnou budovu marae nebo jednu ze dochovaných kánoí.

Řezbářská dílna
Maoři byli skvělí mořeplavci
Ukázka tradičních šatů
V Te Puia samozřejmě nechybí ani všudypřítomné geotermální jevy. Mezi nimi vyniká slavný gejzír Pohutu, který vystřikuje do výšky asi 30 m dvacetkrát denně, což z něj dělá největší aktivní gejzír na jižní polokouli. Prý je taky jeden z "nejspolehlivějších" na světě, takže byste museli mít fakt smůlu, kdyby během vaší návštěvy zrovna nic nepředvedl.

Geotermální aktivita v Te Puia
Teplo z nitra země se dřív používalo při vaření, takhle vypadala pec
Procházka areálem Te Puia
U gejzíru Pohutu
Po intenzivních zážitcích v Rotoruře jsme nasedli na noční bus směrem do Wellingtonu, ale o tom zase příště.


1 komentář:

  1. Teda doufám, že se tam taky někdy podíváme. Mě teda na příští rok láká dovolená v Turecku, nicméně ne taková ta klasická u moře, ale chtěli bychom jet právě taky po takových těch turistických zajímavostech a co nejvíce toho vidět. A na Nový zéland bych se chtěl podívat někdy taky. :-)

    OdpovědětVymazat